Cele mai bune Centrale Termice pe Gaz

Cand vine vorba de incalzirea caselor si apartamentelor, romanii continua sa mearga pe mana centralelor termice, cele mai populare fiind cele pe gaz. Desi cele electrice au castigat teren serios in ultimii ani, ele inca nu reprezinta o solutie la fel de convenabila si totodata practica, mai ales cand vine vorba de intretinerea si mentenanta lor.

In alta ordine de idei, o centrala termica pe gaz reprezinta o solutie mult superioara sobelor de teracota sau a centralelor pe lemne pe care unii romani continua sa le foloseasca. Asa ca daca aveti posibilitatea si resursele necesare sa achizitionati o centrale termica, ar fi bine sa alegeti o centrala pe gaz.

Desi pe piata exista o multitudine de centrale pe gaz, trebuie spus de la bun inceput ca nu toate aceste centrale sunt construite la fel, si nici nu ating toate aceleasi standarde de functionare. Haideti deci sa aflam care sunt cele mai bune centrale termice pe gaz existente pe piata, si sa aflam totodata care sunt caracteristicile care trebuiesc urmarite in momentul achizitiei.

Top 5 CELE MAI BUNE CENTRALE TERMICE DE GAZ

Centrala murala in condensare Ariston Alteas One Net 24

Centrala murala in condensare Ariston Alteas One Net 24

VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

 • Beneficiaza de un schimbator primar de inox care ii confera o durabilitate lunga
 • Incorporeaza un senzor de camera Cube de o fidelitate sporita si de o acuratete pe masura
 • Are sonda externa si un ecran LCD tactil cu rezolutie mare & meniu in limba romana
 • Centrala foloseste un sistem de aprindere cu control electronic al combustiei
 • Protocol de comunicare BusBridgeNet si connectivitate Ariston NET pentru o accesibilitate sporita

Centrala termica in condensare Buderus Logamax Plus GB072-24K V2

Centrala termica in condensare Buderus Logamax Plus GB072-24K V2

VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

 • Are o putere termica nominala ACM 29.7 kW si o putere maxima ACM 30kW
 • Poate incalzi o suprafata de pana la 200 metri patrati
 • Eficienta energetica incalzire clasa A si randament putere minima cu curba de incalzire pana la 102%
 • Ofera o temperatura maxima a apei calde de pana la 60 grade Celsius
 • Se bucura de o constructie impresionant de rigida si durabila

Centrala VAILLANT ecoTEC Pure VUW 236/7-2 19.1 kW + Kit de evacuare

Centrala VAILLANT ecoTEC Pure VUW 2367-2 191 kW Kit de evacuare

VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

 • Are o suprafata de incalzire de pana la 160 metri patrati
 • Ofera un debit stabil de apa calda pentru dus sau baie
 • Foloseste un schimbator de caldura eficient care garanteaza un consum redus de gaz
 • Incorporeaza un sistem de preincalzire Aqua-Comfort-System ecoTEC pure
 • Centrala vine cu un kit de evacuare gratuit

Centrala termica in condensare Ferroli DivaCondens F24 E

Centrala termica in condensare Ferroli DivaCondens F24 E

VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

 • Beneficiaza de un sistem de recuperare activa pentru preparare apa calda menajera in foarte scurt timp
 • Foloseste un panou de comanda digital cu un meniu inteligent si intuitiv
 • Are o placa electronica de ultima generatie care permite optimizarea functionarii centralei
 • Incorporeaza un cronotermostat modulant OpenTherm folosit in tandem cu un sistem activ de transmisie de date
 • Ofera o eficienta sporita de protectie a echipamentului contra inghetului

Centrala termica pe gaz conventionala MOTAN SIGMA 24 kw Erp

Centrala termica pe gaz conventionala MOTAN SIGMA 24 kw Erp

VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

 • Placa electronica rezistenta la variatii de tensiune electrica
 • Ofera posibilitatea racordarii unei instalatii de incalzire in pardoseala
 • Foloseste o pompa de circulatie Low-energy Grundfos UPM3 Flex As de calitate
 • Schimbator secundar de caldura pentru circuitul de ACM cu 14 placi
 • Incorporeaza un vas expansiune de 7 litri

Cum alegem o centrala termica pe gaz

Tipul de centrala

Unii dintre noi ar fi tentati sa creada ca centralele pe gaz sunt mai mult sau mai putin identice cand vine vorba de functionalitatea lor. Desi corect intr-o oarecare masura, trebuie spus ca exista caracteristici care difera serios de la un model la altul. Vorbim aici si despre tipurile de centrale pe gaz, in special cele clasice si cele cu condensare.

Centrale termica pe gaz clasica – Aceste centrale, asa cum spune si numele, beneficiaza de o functionalitate traditionala; genul de centrala cu care ne-am tot obisnuit in ultimii ani. Aceste centrale ofera un randament ce circa 90-95%, ceea ce le face optime pentru oricine isi doreste o centrala la un buget cat de cat acceptabil. E de inteles ca nu doar functionalitatea este standardizata la aceste centrale ci si formatul, design-ul, instalarea, si principiile de functionare.

Centrala termica pe gaz cu condensare – Sprea deosebire de cele clasice, centralele termice cu condensare ofera un randament energetic de 100%. Acest fapt le recomanda pentru oricine are bugetul necesar si isi doreste un sistem de incalzire centralizata de eficienta maxima. Dupa cum se poate intelege, aceste centrale se bucura de costuri reduse de functionare, ofering in schimb un index mai bun de caldura si apa calda.

Parametrii de functionare

Cand vorbim despre parametrii de folosinta a unei centrale pe gaz, ne referim in special la puterea termica nominala oferita, tipul de tiraj intrebuintat, debitul de apa calda, si suprafata pe care o poate incalzi centrala respectiva. In functie de tipul locuintei dvs, puteti opta intre centrale termice cu puteri termice diferite.

Si pentru ca vorbim despre puterea termica, precizam ca centralele standard de apartament au o putere termica de cca 24 kW, pe cand cele de marime ridicata pot ajunge undeva pe la 28-30 kW. Exista totusi si centrale profesionale care ajung chiar sa depaseasca 32 kW ca index de putere termica, ori astfel de centrale se folosesc de regula pentru vile si pensiuni.

Mai trebuie tinut cont si de tirajul de aer pe care centralele il necesita pentru a arde gazul. Daca aveti posibilitatea, ar trebui sa investiti intr-o centrala cu tiraj fortat deoarecent cele cu tiraj natural necesita conditii specifice pentru o functionare optima. Mai mult, centralele cu tiraj natural au nevoie de o camera de ardere deschisa si de o priza de aer.

Debitul de apa trebuie si el luat in considerare. Astfel, o familie mica foloseste un debit de 10 Litri pe minut pe cand o familie ceva mai mare poate necesita aproape dublu. Trebuie totodata tinut cont de faptul ca spatiile mici necesita o centrala de cca 24 kW. Vorbim aici despre spatiile mai mici de 240 metri patrati.

Puterea centralei

Masuram puterea unei centrale in kiloWati / ora, si anume volumul de aer care trebuie incalzit pe parcursul unei ore. Aici luam in calcul si nevoia de apa a locuintei, alaturi de standardul de izolare termica. Dupa cum am mentionat, nivelul standard pentru o garsoniera sau apartament cu 2 camere este de 24 kW.

Pentru apartamente cu 3-4 camere, se recomanda o centrala cu o putere termica de 28-30 kW. Mai spunem ca eficienta centralei poate fi afectata serios de tipul de difuzare a caldurii, in special prin prisma sistemului de incalzire. Altfel spus, o centrala care trebuie sa actioneze o serie de calorifere difera ca eficienta de o centrala care incalzeste prin pardoseala.

Functiile si specificatiile

Ar trebui inteles ca indiferent de functiile pe care o centrala le detine, trebuie in primul si primul rand sa luam in considerare volumul de apa calde pe care il produce. Spunem asta pentru ca pe langa incalzirea locuintei, o centrala de gaz va trebui sa asigure un debit de apa calda constant intr-un timp cat mai scurt.

Daca specificatiile tehnice sunt toate la standarde optime, putem apoi sa aruncam o privire si la functiile suplimentare pe care aceste centrale pot sa le incorporeze. Una dintre functiile importante o reprezinta sistemul de autodiagnoza. Un astfel de sistem are rolul de a monitoriza centrala si de a sesiza posibile erori si defectiuni.

Merita precizat ca centralele moderne dispun de un afisaj electronic care ofera posibilitatea de a controla intr-un mod eficient fiecare dintre functiile integrate ale centralei. Mai mult, putem gasi in comert centrale termice care pot fi controlate prin aplicatii de telefon mobil si atasandu-le la alte dispozitive casnice cu access la internet.

Fiabilitatea si mentenanta

Desi se prea poate sa gasiti o centrala buna ca functionalitate si care totodata sa coste putin, este important de tinut minte ca si costurile de intretinere pot crea probleme pe termen lung. Ne dorim astfel o centrala care sa beneficieze de o perioada lunga de garantie, preferabil o garantie realizata de o firma autorizata ANRE.

In cazul in care centrala prezinta probleme functionale, ar fi frumos sa o putem repara fara a cheltui prea mult pe piese de schimb. Din acest punct de vedere, centralele ultramoderne tind sa incorporeze o gama larga de functii interesante, care din pacate maresc costurile de intretinere ale centralei propriuzise.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.