Cea mai buna Hota Fara Evacuare

O bucatarie moderna trebuie sa integreze elemente esentiale pentru gatit, si nu vorbim aici doar despre electrocasnice sau dispozitive pentru gatit. Cand vine vorba despre hote, trebuie mentionat ca ele pot sa difere intr-o mare masura de la un model la altul prin prisma constructiei, a designului, a functiilor, sau a marimii.

Altfel spus, nu exista un standard universal pentru hote, ci mai degraba o diferentiere pe baza functiilor si a principiilor de functionare. In minutele urmatoare, ne vom concentra pe hotele fara evacuare, hote care ies in evidenta prin prisma faptului ca nu evacueaza aburul ci il filtreaza pentru ca mai apoi sa il degajeze inapoi in bucatarie.

Se poate intelege deci ca o astfel de hota actioneaza intr-un mod mult mai complex comparativ cu hotele traditionale. Totodata, o asemenea hota beneficiaza de functii pe care nu le putem gasi la hotele standard. Haideti deci sa aruncam o privire la cele mai bune hote fara evacuare existente pe piata la ora actuala pentru a ne face o mai buna idee despre utilitatea si eficienta lor.

TOP 5 CELE MAI BUNE HOTE FARA EVACUARE

Hota incorporabila Bosch DHL555BL

Hota incorporabila Bosch DHL555BL

VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

 • Foarte silentioasa, functioneaza cu un zgomot de maxim 56 dB
 • Beneficiaza de iluminare LED pentru o iluminare completa a plitei pentru gatit
 • Are o treapta Intensiv pentru improspatarea aerului din bucatarie intr-un mod eficient
 • Capacitate de evacuare de 618 m3/h (la treapta intensiv) oentru o improspatare rapida a aerului
 • Iese in evidenta prin design-ul atragator si constructia sa rigida

Hota incorporabila telescopica Electrolux LFP316S

Hota incorporabila telescopica Electrolux LFP316S

VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

 • Are o putere impresionanta de absorbie de 370 mc/h operata de un motor puternic
 • Beneficiaza de iluminare LED pentru a ajuta la iluminarea spatiului de gatit
 • Forma telescopica ii permite sa se integreze in aproape orice tip de decor de bucatarie
 • Incorporeaza setari simplificate si comenzi electronice intuitive
 • Foloseste un filtru complet lavabil care ii confera un uz practic si indelungat

Hota incorporabila telescopica Samsung NK24M1030IS/UR

Hota incorporabila telescopica Samsung NK24M1030ISUR

VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

 • Incorporeaza un filtru de aluminiu durabil si usor de intretinut
 • Are extractie in 3 trepte care asigura o cantitate adecvata de extractie in orice conditii
 • Motorul are o absorbtie de 392 m3/h cu un zgomot destul de mic
 • Constructia telescopica din inox ii confera o versatilitate impresionanta fara a compromite durabilitatea
 • Beneficiaza de un design destul de atragator

Hota incorporabila telescopica Star-Light HAT-260GS

Hota incorporabila telescopica Star-Light HAT-260GS

VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

 • Are o eficienta impresionanta prin prisma celor doua motoare puternice
 • Designul ingenios permite integrarea hotei in orice tip de mobilier indiferent de decor
 • Profilul telescopic permite marirea sau micsorarea suprafetei de absorbtie in timpul exploatarii
 • Integreaza o iluminare placuta si eficienta pentru o mai buna vizibilitate
 • Puterea de absorbtie este de 329 mc/h si se face fara prea mult zgomot

Hota incorporabila telescopica Beko CTB 6407 X

Hota incorporabila telescopica Beko CTB 6407 X

VERIFICA PRETUL PRODUSULUI

 • Capacitatea de absorbtie de 275 mc/h este remarcabila avand in vedere pretul accesibil al hotei
 • Are un filtru metalic anti-grasime lavabil si usor de intretinut
 • Beneficiaza de iluminare cu halogen si de un panou de sticla
 • Designul incorporabil face hota usor de integrat in orice tip de mobilier de bucatarie
 • Functioneaza foarte eficient la un nivel de zgomot redus de pana la 49 dB

Cum alegem o hota fara evacuare

Principiul de functionare al unei hote fara evacuare se bazeaza pe integrarea intr-o bucatarie fara aerisire. Aici, o astfel de hota absoarbe aerul si il transporta prin filtrele interioare pentru a il imprastia mai apoi inapoi in bucatarie. Altfel spus, hota nu evacueaza aerul ci il filtreaza in timp ce gatim.

Din acest motiv, nu putem judeca hotele fara evacuare prin aceeasi perspectiva cu care judecam hotele traditionale. Chiar si asa, o hota trebuie sa inlature aburii si mirosurile neplacute din timpul gatitului, indiferent de forma sau constructia ei propriuzisa. Din acest punct de vedere, hotele fara evacuare pot fi la fel de eficiente ca cele cu evacuare.

Ar trebui mentionat aici ca uneori, hotele fara evacuare se mai numesc hote cu recirculare datorita mecanismelor interioare axate pe filtrare. Astfel, o hota fara evacuare curata aerul de impuritati si particule mari (precum cele de ulei) intr-o maniera silentioasa si care nu ridica nicio problema ca siguanta sau riscuri de sanatate.

Puterea de absorbtie

Este cat se poate de evident ca puterea de absorbtie reprezinta cea mai importanta functionalitate a unei hote, indiferent de tipul sau constructia sa. In general, o hota decenta ar trebui sa aiba o putere de absorbtie de cca 200-250 metri cubi pe ora, asta ca standard de baza pentru orice tip de hota achizitionata.

Atunci cand vorbim despre hotele de inalta calitate, putem avea pretentia ca o astfel de hota sa depaseasca 300 metri cubi pe ora. Tinem cont aici totusi ca puterea de absorbtie depinde in mare parte de motorul si ventilatoarele folosite, ceea ce inseamna ca o hota cu putere mare de absorbtie face mai mult zgomot per ansamblu.

Puterea de absorbtie a unei hote depinde totodata si de marimea spatiului in care activeaza. Altfel spus, o bucatarie de marime medie are nevoie de o hota cu o capacitate de 250-300 metri cubi pe ora, pe cand o bucatarie mare necesita o hota cu o putere de absorbtie de cel putin 300 metri cubi pe ora.

Marimea conteaza

Hotele fara evacuare se impart in doua categorii principale – fixe sau telescopice. Hotele fixe nu isi maresc suprafata de absorbtie prin prisma constructiei sau a functionalitatilor dar sunt de regula mai ieftine decat cele telescopice. Totodata, hotele cu evacuare fixe sunt ceva mai mari ca dimensiuni decat cele telescopice.

Si pentru ca vorbim de hote telescopice, trebuie spus ca ele de regula beneficiaza de un design care le permite sa se integreze in aproape orice tip de decor. Datorita versatilitatii lor, aceste hote sunt de regula mai mici ca dimensiuni, ceea ce nu are totusi un efect prea mare asupra capacitatii lor de absorbtie. Trebuie tinut cont totusi ca hotele telescopice pot dezvolta probleme la sistemul de glisare pe termen lung.

Functiile

Ar fi bine atunci cand achizitionam o hota fara evacuare sa ne orientam spre modelele cu motoare puternice. Totodata, am putea sa optam pentru hote cu doua sau mai multe motoare, mai ales cand vorbim despre hotele de dimensiuni mari. De multe ori aceste hote cu 2 motoare permit functionarea a doar unuia dintre ele daca utilizatorul doreste.

In alta ordine de idei, trebuie tinut cont ca hotele cu motoare puternice fac un zgomot pe masura. Daca ne orientam spre modelele ceva mai costisitoare, atunci bineinteles ca putem gasi hote care desi sunt puternice, produc un nivel de zgomot de maxim 50 dB. In principiu, o hota decenta produce intre 30 si 50 dB ca nivel de zgomot.

Iluminarea conteaza si ea pentru orice hota moderna. Din acest punct de vedere, tineti cont ca majoritatea hotelor de calitate sunt dotate cu becuri LED care acopera in intregime suprafata de gatit. Aditional, unele hote pot incorpora LED-uri laterale care pot fi folosite pentru iluminarea bucatariei propriuzise.

Filtrele

Filtrele conteaza si ele mult pentru o hota. Aici precizam ca indiferent de forma, marime, sau capacitate, o hota difera ca parametri de functionare si prin prisma filtrelor pe care le foloseste. Aceste filtre se intrebuinteaza pentru inlaturarea grasimii adunate la gatit si pentru curatarea impuritatilor din aer.

 • Filtre lavabile – Aceste filtre sunt cele mai intalnite la hotele fara evacuare. Dupa cum spune si numele, aceste filtre pot fi spalate in mod regulat si este indicat sa o faceti periodic. Totodata, precizam ca ele sunt fabricate din fibre metalice si se inlocuiesc o data sau de doua ori pe an in functie de cat de des folositi hota.
 • Filtre de unica folosinta – Exista hote care folosesc filtre de unica folosinta. Aceste filtre sunt de regula fabricate din hartie si se schimba la cca 2-3 luni. Aici, precizam ca pretul filtrelor nu prea conteaza pentru ca majoritatea sunt ieftine. Calitatea lor este si ea generica, asa ca pentru o mai buna performanta, trebuie ca filtrele sa fie inlocuite cat mai des.
 • Filtre de carbon – Desi rare, exista si hote fara evacuare cu filtru de carbon. Aceste filtre ofera un standard de filtrare ridicat datorita faptului ca inlatura nu doar impuritatile ci si bacteriile din aerul respirabil. Ca si capacitate de filtrare, ele confera o mai mare siguranta si eficienta comparativ cu filtrele lavabile sau cele de unica folosinta.

In concluzie

Hotele fara evacuare isi au cu certitudine utilitatea intr-o bucatarie moderna. Fie ca sunt fixe sau telescopice, ele ofera o capacitate de filtrare rezonabila, ceea ce le recomanda ca alternative sigure comparativ cu hotele traditionale. Marele avantaj al lor este ca nu necesita modificari sau lucrari de instalare complexe si nici nu necesita tubulatura sau cosuri externe.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.